UTRECHT - De NS heeft het aantal reizigers in de eerste helft van dit jaar licht (1,4 procent) zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar de vooruitzichten zijn onzeker en de resultaten komen onder druk te staan.

Dat maakte het vervoersbedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De NS boekte afgelopen halfjaar een winst van 147 miljoen euro, tegen 108 miljoen euro een jaar eerder. De toename kwam vooral door eenmalige opbrengsten, zoals de verkoop van het Stadskantoor Utrecht en het uitblijven van incidentele kosten.

Het bedrijfsresultaat van de spoorwegen groeide hierdoor met 60 miljoen euro tot 204 miljoen euro.

Onzeker

De financiële vooruitzichten van NS zijn door de economische crisis onzeker, waarschuwde financieel directeur Engelhardt Robbe. Het spoorwegbedrijf blijft zich volgens hem richten op ''investeren in vooruitgang''.

De NS heeft onder meer door de sterke vergrijzing van het personeelsbestand alleen al dit jaar 3300 nieuwe werknemers nodig, onder andere conducteurs, machinisten, monteurs en horecamedewerkers.

ROC

In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn er al 1700 medewerkers aangenomen; daar komen er in de tweede helft van dit jaar nog eens ongeveer 1600 bij. Om werknemers te vinden zijn er verschillende initiatieven genomen.

Zo is de NS samen met het ROC Amsterdam een opleiding voor machinisten begonnen en krijgt het bedrijf een eigen bedrijfsschool voor monteurs. De mensen die op die laatste een opleiding volgen, krijgen een baangarantie.