ROME - De Italiaanse premier Mario Monti is optimistisch over de mogelijkheden van Europese beleidsmakers om de crisis in de eurozone op te lossen.

Dat liet hij dinsdag weten in een interview met de Italiaanse radiozender Rai.

''Er verschijnt wat licht aan het einde van de tunnel'', stelde Monti. Volgens de Italiaanse premier beginnen de resultaten van de Europese top van vorige maand hun vruchten af te werpen.

Hij wees daarbij op de toegenomen bereidheid van Europese instituties en individuele regeringen, waaronder die van Duitsland, om actie te ondernemen.

Rondreis

Monti begint dinsdag een kleine Europese rondreis die hem langs de regeringsleiders van Frankrijk, Finland en Spanje brengt. Hij gaf aan te hopen dat zijn ontmoeting met de Franse president François Hollande ertoe bijdraagt dat de beslissingen van de EU-top snel worden doorgevoerd.

Verder wil Monti de eurosceptische Finnen overtuigen van de vorderingen die Italië maakt bij de bestrijding van zijn economische problemen. ''Het is belangrijk dat iedereen in Europa, ongeacht de breedtegraad waar het land ligt, erop toeziet dat de euro niet tot desintegratie leidt'', stelde hij.

''We moeten allemaal werken aan het overwinnen van wederzijdse vooroordelen en naar de statistieken kijken. De Finnen hebben de laatste jaren een buitengewone economische vooruitgang geboekt, ik hoop dat zij ook zien wat Italië in de afgelopen jaren en maanden heeft gedaan.'' 

ECB

Vorige week zei Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), er alles aan te doen de euro te redden. Dat zorgde voor plussen op de Europese beurzen. Ook zagen Rome en Milaan de hoge rente die zij moeten betalen op hun staatsobligaties iets dalen.

Donderdag vergadert de ECB over de rente. De financiële markten hopen dat er meer maatregelen worden genomen om de schuldencrisis in Europa te bestrijden.

Eén van die maatregelen waarover wordt gespeculeerd, is om het Europese noodfonds meer bevoegdheden te geven zodat het Italiaans en Spaans schuldpapier kan opkopen.

Duitsland is hier echter fel op tegen omdat dat de noodzaak tot bezuinigen en hervormen zou afzwakken. Ook Nederland en Finland zijn geen voorstanders van deze maatregel.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Lees meer over staatsleningen

Beweeg de cursor over de lijn om de rentepercentages te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen