AMSTERDAM – De gemiddelde zzp’er blijft de moed er in houden ondanks de economische malaise en aanhoudende onzekerheid over de toekomst.

In een enquête van zzp-forum Myler onder bijna 2000 zelfstandigen zegt een krappe meerderheid, 52,2 procent, met vertrouwen de komende jaren tegemoet te gaan. Een half jaar geleden stond dit percentage nog op 44,6 procent.

Het stijgende vertrouwen is opmerkelijk. De economische activiteit in de eurozone koelt verder af en hoewel Nederland onlangs uit een recessie wist te komen zei het CBS onlangs “nog niet de vlag te willen uithangen” over de stand van de Nederlandse economie.

Bedrijfsvoering

Toch zeggen steeds meer zzp’ers dat de crisis invloed heeft op de bedrijfsvoering. In januari van dit jaar zei 70 procent van de ondernemers nog last te hebben de crisis, nu is dat percentage gestegen naar 75,8 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal kortlopende opdrachten voor zzp’ers toeneemt. Een jaar geleden zei 9,6 procent van de zelfstandigen meer dan vijf opdrachten per jaar te hebben. Nu heeft 23,6 procent al sowieso zes klussen in een jaar.