LUXEMBURG - De werkloosheid in de eurozone is in juni gestabiliseerd op 11,2 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Eurostat telde 2 miljoen meer werklozen dan in juni 2011. In die periode lag het werkloosheidspercentage op 10 procent.

De ontwikkeling van de werkloosheid voldeed daarmee aan de verwachtingen van economen. In de eurolanden nam het totaal aantal werklozen in juni met 123.000 toe ten opzichte van de voorgaande maand. 

De laagste werkloosheid werd vorige maand gemeten in Oostenrijk (4,5 procent) en Nederland (5,1 procent). De werkloosheid is met 24,8 procent het hoogst in Spanje. De problemen op de Griekse arbeidsmarkt zijn echter niet veel minder groot. Daar heeft 22,5 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan. In Italië liep de werkloosheid op tot 10,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de huidige meetmethode in 2004.

Duitsland

In Duitsland is de werkloosheid in juli gestabiliseerd op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Duitse federale arbeidsbureau dinsdag.

Het totaal aantal werklozen steeg daar met 7000 naar 2,876 miljoen. Daarmee was de stijging even marginaal als in de voorgaande maand. De Duitse cijfers voor juli zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen