ROME - De Italiaanse premier Mario Monti heeft maandag de Senaat een vertrouwensstem gevraagd om 4 miljard euro aan bezuinigingen voor dit jaar versneld te kunnen doorvoeren.

De bezuinigingen stellen Italië in staat een geplande btw-verhoging voor zich uit te schuiven en het begrotingstekort te beteugelen.

De partijen zullen hun stemgedrag naar verwachting dinsdag bepalen. De definitieve goedkeuring is later deze week te verwachten als de voorstellen in stemming komen in de Kamer van Afgevaardigden.

Aanvulling

De nieuwe besparingen voor dit jaar zijn een aanvulling op de in december aangekondigde geplande bezuinigingen van 10,5 miljard euro.

Het pakket omvatte een verhoging van 2 procentpunt van de omzetbelasting, op dit moment vastgesteld op 10 procent en 21 procent, per oktober. De voorgestelde bezuinigingen zullen deze verhoging vertragen tot juli volgend jaar.

Gezondheidszorg

Een van de maatregelen in het versnelde pakket is het schrappen in de uitgaven voor de gezondheidszorg en een geleidelijke afslanking van het aantal ambtenaren. Een deel van de maatregelen zal Italië, de op twee na grootse economie in de eurozone, helpen het begrotingstekort terug te dringen.

Alles over de schuldencrisis