LONDEN - De zomerspelen in Londen leveren bijna een miljard euro meer op dan de vorige editie in Peking.

Bovendien brengt deze editie van de olympische zomerspelen bijna drie keer zo veel op als die in Atlanta, slechts 16 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van The Guardian en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De rappe stijging, naar bijna 5,3 miljard euro aan opbrengsten van de spelen in Londen, past bij een trend die zich al jaren laat zien. Elk jaar stijgen de opbrengsten van de zomereditie van de Spelen met ruim 600 miljoen euro.

Sponsoring

Waar in Peking vooral de sponsoring van binnenlandse bedrijven een groot aandeel had in de opbrengst van 4,5 miljard euro, doen in Londen de uitzendrechten de teller flink uitslaan. In totaal leveren die bijna 3,25 miljard euro op.

Ter vergelijking, in Atlanta in 1996 was dat nog maar 1 miljard euro. Bovendien doet Londen qua opbrengsten uit sponsoring niet onder voor de Spelen in Peking van 4 jaar geleden.

Wel is opvallend dat in Peking de sponsoring vooral uit gastland China kwam, terwijl in Londen de buitenlandse sponsors juist de overhand hebben.

Ticketverkoop

De opbrengsten van de Olympische Spelen van deze zomer zullen nog verder oplopen, aangezien de ticketverkoop en de licentieverkopen nog niet bij het bedrag zijn opgeteld.

Gemiddeld brachten over de laatste vier edities van de Spelen de kaartjes zo’n 360 miljoen euro op. De licenties waren goed voor gemiddeld 92 miljoen euro.

Lees alles over de Olympische Spelen in het dossier van NUSport