ZOETERMEER - De Nederlandse vleessector is somber nu de prijzenslag in de supermarkten zich lijkt uit te breiden tot vlees. “Ik maak mij vooral zorgen over de varkenshouderij”, zei voorzitter J. Ramekers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) zondag. Supermarkten halen vooral varkensvlees uit eigen land. Rundervlees komt ook uit andere regio's, onder meer Zuid-Amerika.

Albert Heijn verlaagt vanaf maandag 65 vleesproducten structureel in prijs. C1000 heeft al aangekondigd te volgen. Hoewel AH zaterdag heeft gezegd dat het de prijsverlagingen niet afwentelt op de groothandel, is de PVE-voorzitter daar niet zo zeker van.

“De toeleverancier moet op de een of andere manier toch betalen en dus ook de boer”, meende Ramekers. En dat terwijl volgens hem de varkensprijs al twee jaar op een laag peil staat. Hij zegt nog geen concrete signalen te hebben ontvangen uit de branche dat supermarkten lagere prijzen willen afdwingen.

Dat de vleessector een vuist maakt tegenover de supermarktbranche is voor Ramekers geen optie. “Dan heb ik meteen de Nederlandse Mededingingsautoriteit tegenover mij. Het is gewoon het vrije spel van markten”, verzuchtte hij.