LONDEN - De New Yorkse Berkshire Bank klaagt een aantal van 's werelds grootste banken aan omdat die de hoogte van de Libor-rente zouden hebben gemanipuleerd.

Dat maakte de bank, die overigens geen deel uitmaakt van het conglomeraat Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett, maandag bekend.

Tot de aangeklaagden behoren Bank of America, Barclays, Citigroup en JPMorgan Chase. Zij behoren tot de groep van 43 banken die meedoen aan een dagelijkse belronde die dient om de hoogte van de Libor-rente vast te stellen.

Kunstmatig laag

Volgens Berkshire Bank waren de aangeklaagde instituten ''in staat gebruik te maken van een kunstmatig lage rente als gevolg van onwettige onderdrukking van de benchmark-tarieven''.

Berkshire Bank staat bepaald niet alleen in zijn aanklacht tegen Libor-manipulatie. Een aantal grote beleggers en lokale overheden spanden ook al zaken aan. De aangeklaagde banken willen dat de aanklachten worden afgewezen omdat in hun ogen niet hard is gemaakt dat ze de markt probeerden te verdelen.

RBS

Ook Royal Bank of Scotland (RBS) verwacht een flinke boete in de internationale Libor-fraudezaak. Dat zei RBS-topman Stephen Hester maandag tegen de Britse krant The Guardian.

''RBS is een van de banken die verwikkeld is in Libor. Wij zullen ook daarover in de belangstelling komen.'' De topman zei niet te weten hoe hoog de boete zal worden. Vrijdag maakt het concern de cijfers over het eerste halfjaar bekend.

In juni bleek Barclays de eerste bank die een boete, ter waarde van 360 miljoen euro, moest betalen in verband met gesjoemel met de Libor-rente. De Libor geldt als maatstaf voor vele andere tarieven die in de internationale financiële sector worden gebruikt.