AMSTERDAM - Het voorstel van werkgeversvereniging AWVN om de structurele loonsverhoging om te zetten in een eenmalige bonus wordt niet direct afgewezen door vakcentrale CNV.

De bonus kan 'een mogelijkheid' zijn om werknemers toch wat extra's te geven, schrijft voorzitter van de vakcentrale Jaap Smit maandag op zijn weblog.

AWVN-voorzitter Hans van der Steen stelde maandag in De Telegraaf voor om volgend jaar eenmalig een belastingvrije uitkering uit te betalen in plaats van een loonsverhoging. Die uitkering moet maximaal twee procent van het bruto jaarsalaris zijn.

Cao-tafel

Smit zegt open te staan voor 'creatieve ideeën om werknemers loonsverhoging te geven', zoals de eenmalige bonus. Hij wil dit echter niet landelijk afspreken. "Zulke voorstellen horen op de cao-tafel thuis, en niet centraal te worden opgelegd."

Een cao-overstijgende afspraak is volgens de CNV-voorman weliswaar voor sommige bedrijven gunstig, maar voor andere juist niet. "Juist in cao's kan per sector worden uitgezocht hoeveel ruimte er is en wat de beste aanpak is."