AMSTERDAM - Autohandelaren weten steeds minder auto's te slijten aan particulieren.

Volgens het economisch bureau van ING komt dit door de stijgende kosten voor auto's en de aangekondigde afschaffing van de onbelaste kilometervergoeding.

Het aantal registraties van nieuwe personenauto's door particulieren daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 15,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook in juni, de laatste maand van gunstige fiscale maatregelen voor veel zuinige auto's, werden particulieren niet in verleiding in gebracht.

Slechts elf procent van de bijna 77 duizend registraties die maand was voor particulieren. De rest was voor zakelijke registraties voor leaseauto's. Juni was met dank aan de zakelijke verkopen alsnog de beste verkoopmaand ooit.

Garages

Particulieren kopen ook minder tweedehands auto's, stelt ING. Ook is er minder vraag naar de diensten van garages.

Door de lage koopbereidheid onder particulieren voorspelt ING dat de rest van dit jaar moeilijk worden voor de autobranche. Het aantal zakelijke registraties, dat de branche in het eerste halfjaar nog redde, neemt naar verwachting flink af.

Dit komt doordat bedrijven de aanvraag voor een nieuwe leaseauto naar voren hebben gehaald vanwege het aflopen van de gunstige bijtellingsregeling van veel auto's.