De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen is maandag licht gezakt. De rente noteerde in de ochtendhandel 6,69 procent, tegen meer dan 6,7 procent op vrijdag.

Vorige week woensdag bereikte de Spaanse rente nog een recordniveau van 7,77 procent.

De Spaanse rente ging echter scherp omlaag nadat de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag aangaf dat de ECB alles zal doen om de euro te redden.

Daarbij hintte hij dat de ECB opnieuw kan overgaan tot het opkopen van staatsobligaties om de hoge rente tegen te gaan.Vorige week woensdag bereikte de Spaanse rente nog een recordniveau van 7,77 procent. 

Italië

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen stond maandagochtend op 5,9 procent, een fractie lager dan op vrijdag. Vorige week woensdag noteerde de Italiaanse rente een recordniveau van bijna 6,7 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de rentepercentages te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over staatsleningen

Krimp

De Spaanse economie is in het tweede kwartaal van het jaar verder gekrompen. Dat bleek maandag uit data van het nationaal statistiekbureau INE. Het afgelopen kwartaal was sprake van een krimp van 0,4 procent.

In het eerste kwartaal kromp de Spaanse economie nog met 0,3 procent. Volgens INE tonen de cijfers onder meer de zwakke binnenlandse vraag. De economie van het land verkeert al enige tijd in flinke problemen, onder meer door het instorten van de vastgoedmarkt.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent op een krimp van de economie met 1,7 procent in 2012 en 1,2 procent in 2013. De Spaanse overheid gaat uit van een afname van de economie met 1,5 procent in 2012 en 0,5 procent in 2013. In 2014 wordt op een groei gerekend van 1,2 procent, stijgend naar 1,9 procent in 2015.

Monti

De Italiaanse premier Mario Monti ontmoet donderdag zijn Spaanse collega Mariano Rajoy in Madrid.  Monti bezoekt dinsdag Parijs en woensdag en donderdag Helsinki.

Een aantal Europese hoofdrolspelers in de schuldencrisis had ook afgelopen weekend contact, mogelijk over nieuwe stappen in de strijd tegen de schuldencrisis. Zo sprak Monti afgelopen weekend ook al met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier