DEN HAAG - De gemiddelde WOZ-waarde van woningen lag op 1 januari 2012 op 232.000 euro, ruim 2 procent lager dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) die maandag zijn gepubliceerd.

Het is het tweede jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde (gemiddelde woningwaarde volgens de Wet waardering onroerende zaken) is gedaald. Inmiddels is de gemiddelde WOZ-waarde terug op het niveau van 2008.

Beweeg de cursor over de lijn om de WOZ-waarde te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen


Het is het tweede jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde (gemiddelde woningwaarde volgens de Wet waardering onroerende zaken) is gedaald. Inmiddels is de gemiddelde WOZ-waarde terug op het niveau van 2008.

De daling is bijna overal zichtbaar. In 96 procent van de gemeenten ging de gemiddelde woningwaarde omlaag. Bij slechts 2 procent van de gemeenten was een stijging zichtbaar. Maar bij zes van deze gemeenten was de toename klein: minder dan 1 procent. In de gemeente Montferland was de daling van de WOZ-waarde met 9 procent het sterkst.

Schommelen

Opvallend is dat de WOZ-waarde de afgelopen jaren in enkele gemeenten flink schommelde. Zo zat in Bloemendaal liefst 72.000 euro tussen de hoogste en de laagste vastgestelde gemiddelde WOZ-waarde in de afgelopen 5 jaar. Ook in Laren (47.000 euro) en Blaricum (46.000) waren de schommelingen sterk.

Procentueel was de schommeling het sterkst in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar zat er in de tussen de hoogste en de laagste WOZ-waarde in de afgelopen 5 jaar bijna 18 procent verschil. Opvallend is dat Amsterdam, waar de WOZ-waarde tussen 2011 en 2012 licht steeg met 1000 euro, ook een fluctuatie van ruim 13 procent kende in de afgelopen 5 jaar.

Ongewijzigd

In de gemeenten Menameradiel, Oldenzaal en Stadskanaal bleef de WOZ-waarde vrijwel ongewijzigd tussen 2008 en 2012. Daar bleef het verschil tussen de hoogste en de laagste waarde binnen de marge van de 2 procent.

Beweeg de cursor over de kaart om de bedragen en verschillen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen