AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn opkoopprogramma van staatsobligaties hervatten om de rentelasten voor Spanje en Italië te verlichten.

Dat zegt de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker maandag in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Volgens Juncker moeten alle beschikbare middelen worden ingezet om de gemeenschappelijke Europese munt te redden. "De wereld praat erover of de euro over een paar maanden nog wel bestaat."

Een van de te nemen maatregelen is het opnieuw opkopen van Zuid-Europese staatsobligaties door de ECB en het Europese noodfonds EFSF. Beide organisaties bereiden zich daar volgens Juncker op voor. "Maar er is nog niet besloten wat we precies op welk moment gaan doen."

Duitsland

Juncker uitte verder scherpe kritiek op de Duitse neiging openlijk te spreken over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Volgens Juncker doen Duitse politici dit alleen voor binnenlandse consumptie.

"Waarom veroorlooft Duitsland zich eigenlijk voortdurend de luxe binnenlandse politiek met de eurocrisis te vermengen?", vraagt de Luxemburger zich af. "Wat blijft er nog over van dat wat we gemeen hebben, als alle zeventien regeringen dat zouden doen?"

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over de Euro-obligaties