PARIJS - Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers beland.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zette een negatief resultaat in de boeken van 895 miljoen euro, werd maandag bekendgemaakt.

Het verlies in het tweede kwartaal komt vooral door een voorziening van 368 miljoen euro vanwege een reorganisatie en een waardeverlies op derivaten, zoals termijncontracten om de schommelingen in de olieprijs op te vangen, van 372 miljoen euro.

Air France-KLM wist het operationele verlies te verkleinen tot 66 miljoen euro, tegen 145 miljoen euro een jaar geleden. De omzet steeg met 4,5 procent tot 6,5 miljard euro.

Niet ontevreden

KLM-topman Peter Hartman was ondanks het grote nettoverlies niet ontevreden over de resultaten. ''De cijfers zijn niet geweldig, maar het belangrijkste is dat de we de opgaande lijn te pakken hebben. Het operationele resultaat hebben we met meer dan 100 procent weten te verbeteren'', zei hij tegen het ANP.

Air France-KLM kondigde eerder dit jaar een reorganisatie aan, waarmee de komende jaren een besparing van ongeveer 2 miljard euro moet worden bereikt. Daarvan moet ongeveer 700 miljoen euro door KLM worden gerealiseerd, de rest van de operatie wordt bij het Franse deel gerealiseerd.

Ontslagen

Hartman verwacht nog altijd dat de reorganisatie bij KLM zonder gedwongen ontslagen kan worden afgerond. ''Garanties kunnen we niet geven, als de crisis in Europa verder verdiept kan de situatie natuurlijk veranderen. Maar op dit moment zien we geen reden om onze uitgangspunten te aan te passen.''

Door de onzekerheid over de economie en de olieprijs is het volgens Air France-KLM moeilijk een voorspelling te doen voor de resultaten in de rest van het jaar. De reorganisatie moet in de komende maanden wel zijn vruchten af gaan werpen.

De luchtvaartcombinatie mikt in de tweede helft van het jaar daarom op een verbetering van het operationeel resultaat ten opzichte van de tweede helft van 2011. In die periode bedroeg het operationeel resultaat 195 miljoen euro.

Voorzichtig optimistisch

Hartman is ''voorzichtig optimistisch'' over de ontwikkelingen in de komende 2 maanden. ''Veel verder kunnen we niet vooruitkijken, maar juni was boven verwachting en juli was hopelijk ook een prachtige maand.''