AMSTERDAM - Werkgeversvereniging AWVN wil werknemers volgend jaar eenmalig een belastingvrije uitkering geven als een structurele loonsverhoging in de cao uitblijft.

Een woordvoerder van de AWVN heeft berichtgeving hierover maandag in De Telegraaf bevestigd. De uitkering zou hooguit 2 procent van bruto jaarsalaris moeten zijn.

De werkgeversvereniging denkt met deze maatregel, die voor een modaal inkomen van 33.000 euro zou neerkomen op 660 euro, de koopkracht op gang te houden.

Eenmalig 2 procent is meer dan de 1,6 of 1,7 procent structurele loonsverhoging die nu gemiddeld in cao's wordt afgesproken, meent de AWVN. Eerder sprak de werkgeversvereniging al haar zorgen uit over het cao-overleg, dat door de economische onzekerheid bijna stil is komen te liggen.

Die gedachte lijkt op een maatregel uit 2010. Toen besloot de overheid om in één klap het spaarloon over de vier voorgaande jaren vrij te geven. Een groot deel van het geld werd echter op de bank geparkeerd.

Aardige gedachte

In de Tweede Kamer wordt niet meteen enthousiast gereageerd op het voorstel van AWVN. ''Ik vind het een aardige gedachte'', zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus. ''Maar ik zeg er wel bij dat de rekening wordt betaald door de belastingbetaler.''

Als de voorgestelde bonus voor werknemers in Nederland belastingvrij wordt verstrekt, loopt de Belastingdienst daardoor al snel meer dan 1 miljard euro mis. Neppérus noemt dat fors.

Hapsnapbeleid

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is tegen het voorstel. ''Wat de werkgevers voorstellen is hapsnapbeleid. We hebben structurele oplossingen nodig.'' GroenLinks wil de inkomstenbelasting verlagen, waardoor mensen niet alleen volgend jaar, maar ieder jaar meer geld overhouden.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya stelt dat het AWVN-plan er niet voor zorgt dat werken structureel aantrekkelijker wordt. Net als Klaver pleit zij voor een verlaging van de inkomstenbelasting.

Van belang

De SP laat een oordeel over het AWVN-voorstel over aan de vakbonden. Volgens PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer is het een zaak tussen werkgevers en werknemers.

Het CDA vindt dat loonmatiging in veel sectoren wel van belang is voor de concurrentiepositie, maar zegt zich niet te willen bemoeien met de specifieke cao-onderhandelingen. Per sector moet een afweging worden gemaakt wat mogelijk en verantwoord is, aldus de christendemocraten.

Nadeliger

Directeur bij AWVN Hans van der Steen wijst erop dat een eenmalige uitkering van twee procent over een periode van een jaar hoger is dan de 1,7 procent aan structurele loonsverhoging die nu gemiddeld in cao's wordt afgesproken. Als de jaren die daarna volgen worden meegerekend, is de werknemer echter een stuk nadeliger uit.

Na de verkiezingen zou de Tweede Kamer hier werk van moeten maken. De staatskas loopt inkomsten mis als het geld belastingvrij wordt uitgekeerd, maar dat komt voor een deel terug als burgers meer gaan uitgeven, bijvoorbeeld via de btw.