ATHENE - De leiders van de drie Griekse regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over de meeste bezuinigingen die de geldschieters van het land eisen.  

Nu wordt gekeken of snijden in pensioenen en lonen de resterende 1,5 miljard euro kan opleveren. Dat zei een bron rond de onderhandelingen zondag tegen persbureau Reuters.

Griekenland moet van de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds in de komende 2 jaar 11,5 miljard euro bezuinigingen om aan de voorwaarden van noodsteun te voldoen. 

Schäuble

De tijd voor concessies aan Griekenland is voorbij. Het land moet verregaande hervormingen doorvoeren en zijn begrotingstekort terugdringen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble zondag gezegd.

Schäuble zei zondag tegen de krant Welt am Sonntag: "Het hulpprogramma is al zeer inschikkelijk. Ik zie geen mogelijkheid tot verdere concessies."

''Het huidige reddingsplan voor Griekenland is al zeer meegaand'', aldus Schäuble. Inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zijn in Griekenland om te onderzoeken of het land voldoet aan de voorwaarden voor maximaal 130 miljard euro aan noodsteun.

Vrijgevigheid

Griekenland heeft een achterstand opgelopen bij het behalen van die doelstellingen, onder meer doordat er een politieke impasse ontstond door twee verkiezingsrondes zonder duidelijke uitkomst. Ook was er weerstand tegen de vereiste bezuinigingen van vakbonden. ''Ik zie geen ruimte om Griekenland verder tegemoet te komen'', aldus Schäuble.

''Het is geen kwestie van vrijgevigheid. De vraag is meer of er een geloofwaardige manier is voor Griekenland om de crisis te boven te komen.''

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis