BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande hebben vrijdag na telefonisch overleg laten weten al het mogelijke te zullen doen om de euro te verdedigen.

Donderdag zei ook de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, alles te zullen doen om de eurozone overeind te houden.

''Duitsland en Frankrijk zijn diep gecommitteerd aan de integriteit van de eurozone. Ze zullen alles doen om de eurozone te beschermen'', aldus een gezamenlijke verklaring van Merkel en Hollande.

De twee Europese leiders zeiden verder dat de lidstaten en de Europese instellingen aan hun verplichtingen moeten voldoen en hun verantwoordelijkheden moeten nemen.

Interventie

Vrijdag meldden media dat de ECB met de eurolanden werkt aan een interventie op de obligatiemarkten, die de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties moet drukken, en denkt over een grote afschrijving door de ECB en de centrale banken van de eurolanden op Griekse schulden.

Dit alles wijst op een ultieme poging om Griekenland in de euro te houden en de geldmarkten te kalmeren. De onrust over een Grieks vertrek uit de euro liep begin deze week hoog op door berichten dat het IMF zou willen stoppen met hulp aan het land.

Daarop steeg de Spaanse rente naar een nieuw recordniveau wat weer de zorgen over Spanje aanwakkerde.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier