WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 1,5 procent gegroeid op jaarbasis. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag op basis van een eerste raming.

De groei voldeed aan de verwachtingen van economen. In het eerste kwartaal groeide 's werelds grootste economie volgens een nieuwe schatting met 2 procent op jaarbasis. Voor die periode werd eerder een groei met 1,9 procent gemeld.

De groei werd vooral gedrukt door de uitgaven van consumenten. Die namen afgelopen kwartaal met 1,5 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar en vertoonden daarmee de zwakste groei sinds het tweede kwartaal van vorig jaar.

De export nam ondanks de internationale economische verzwakking toe, maar het effect hiervan op de economische groei werd tenietgedaan door een sterke toename van de import.

Hoge werkloosheid

Het groeitempo van het afgelopen kwartaal is volgens economen te mager om iets te doen aan de hoge werkloosheid in de Verenigde Staten. Daarvoor zou een groei van minimaal 2 tot 2,5 procent noodzakelijk zijn.

De aanhoudend hoge werkloosheid kan een reden zijn voor de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, om in de komende maanden met nieuwe stimuleringsmaatregelen te komen.

De slechte arbeidsmarkt kan daarnaast een belangrijke rol spelen bij de presidentsverkiezingen die begin november worden gehouden.