MADRID - De Spaanse regering vult haar regionale noodfonds voor een deel met leningen van banken. Dat maakte de regering vrijdag bekend.

Madrid kondigde eerder deze maand aan een noodfonds van 18 miljard euro beschikbaar te stellen voor Spaanse regio's met financiële problemen.

Daarbij werd aangegeven dat daarvoor 6 miljard euro werd onttrokken aan de Spaanse staatsloterij. Waar de rest van het fonds vandaan moest komen was nog onbekend.

Die onzekerheid zorgde voor nervositeit op de financiële markten, waar werd gevreesd dat de rest van het geld bovenop het bedrag zou komen dat Spanje dit jaar al op de markten moet lenen om aan al zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Extra geld

Doordat nu circa 8 miljard van de banken wordt geleend, hoeft Spanje geen extra geld op de kapitaalmarkten op te halen, stelde de regering.

Spanje betaalt momenteel op de kapitaalmarkt een relatief hoge rente. Voor 10-jaarsleningen ligt de rente rond de 7 procent.

De regering maakte niet duidelijk welke banken de leningen zullen verstrekken. Spanje kreeg onlangs 100 miljard euro aan Europese noodkredieten toegezegd die ervoor moeten zorgen dat de noodlijdende regionale banken niet ten onder gaan.

Grote Spaanse banken zoals Banco Santander staan er beter voor dan die zogeheten caja's.

Alles over de schuldencrisis