AMSTERDAM - Minder mensen hebben in het eerste halfjaar van 2012 een nieuw bedrijf opgericht.

In totaal startten 68.000 mensen een onderneming, een daling van 6 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt vrijdag uit een rapport van ING Economisch Bureau.

Voor heel 2012 verwachten de economen ook een afname van het aantal starters, als gevolg van de economische teruggang.

Onderneming

ING verwacht dat er dit jaar in totaal 122.000 mensen een onderneming beginnen. Dit aantal ligt iets lager dan in 2011, maar blijft volgens de economen hoog. Ter vergelijking: in 2005 richtten nog 80.000 mensen een nieuw bedrijf op.

“Voor mensen in loondienst en toetreders tot de arbeidsmarkt is de stap naar het ondernemerschap minder aantrekkelijk als het tij tegen zit”, schrijven de economen. Het aantal nieuwe bedrijfseigenaren is de afgelopen vier kwartalen gedaald.

Transport en logistiek

Die trend is zichtbaar in vrijwel alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven. Alleen in de sector transport en logistiek nam het aantal starters in de periode juist toe, met ruim 10 procent.

Doordat grotere transportbedrijven steeds vaker zzp’ers inzetten, is er ruimte voor starters, stelt ING. Ook wordt die groei verklaard door de sterke groei van het aantal startende koeriersdiensten. Binnen die branche neemt het aantal starters een vlucht van 25 procent.

Aanbestedingswet

De nieuwe aanbestedingswet, die mogelijk begin 2013 in werking treedt, kan kansen creëren voor nieuwe ondernemers. Starters en kleinere ondernemers zullen daardoor makkelijker overheidsopdrachten kunnen binnenhalen dan nu het geval is.

Ook zal het clusteren van opdrachten worden tegengegaan, waardoor kleinere ondernemingen niet bij voorbaat worden uitgesloten.

De overheid koopt jaarlijks voor zo’n 60 miljard euro in.