ROTTERDAM - Ongeveer 9 procent van de werkende Nederlandse beroepsbevolking denkt het komende jaar zijn baan te verliezen.

Dat blijkt uit analyses op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), die vrijdag werden gepubliceerd.

Dat getal is een lichte stijging ten opzichte van 2011, toen nog maar 8 procent een ontslag verwachtte. Bovendien is het deel van de Nederlandse beroepsbevolking dat verwacht zijn baan niet te verliezen, gedaald van 75 naar 72 procent. Mochten mensen echter hun baan kwijtraken, dan verwacht 90 procent binnen een jaar weer ergens anders aan de slag te zijn.

Allochtonen

Verder blijkt uit het onderzoek dat het percentage allochtonen dat verwacht zijn baan te verliezen sneller stijgt dan het aantal autochtonen met die verwachting. Ook blijken allochtonen anders op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Waar autochtonen vertrouwen op de krant en hun netwerk, stappen zij liever binnen bij een bedrijf of gaan naar een carrièrebeurs.

Voor het onderzoek zijn ruim 6000 mensen ondervraagd over hun vertrouwen in de arbeidsmarkt. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd sinds 2003.

Ziekteverzuim

Omdat werknemers vrezen hun baan te verliezen is ook het ziekteverzuim in Nederland gedaald.

Dat meldt de Telegraaf. De krant baseert zich op de gegevens van 365/Arboned.

Dit bedrijf noteerde het verzuim van meer dan een miljoen Nederlandse die bij 365/Arboned staan ingeschreven.

"Onderzoek laat zien dat er een verband is tussen werkloosheid en verzuim. Als de werkloosheid stijgt, daat het verzuim", zegt bedrijfsarts en onderzoeker bij Arboned, Corné Roelen tegen de krant.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Intelligence Group. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen