ATHENE - José Manuel Barroso heeft Griekenland donderdag opgeroepen om te voldoen aan de verplichtingen tegenover zijn crediteuren, wil het in de eurozone blijven.

De voorzitter van de Europese Commissie bracht donderdag een bezoek aan de Griekse minister-president Antonis Samaras.

''Om het vertrouwen van zijn Europese en internationale partners te houden, moeten de vertragingen stoppen. Woorden zijn niet genoeg, actie is belangrijker'', zei Barroso na afloop van de ontmoeting.

Geen akkoord

Griekenland is er nog niet in geslaagd om politieke overeenstemming te sluiten over een pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat de komende 2 jaar 11,7 miljard euro moet opleveren.

De regering, onder leiding van de Nieuwe Conservatieven zei de plannen donderdag rond te hebben, een paar uur voor het geplande bezoek van een delegatie van de buitenlandse kredietverstrekkers.

De andere twee coalitiepartijen, de socialistische Pasok en Democratisch Links, gingen echter niet akkoord met het pakket.

''We zijn nog niet klaar. We blijven werken aan alle punten'', zei de leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis. Maandag gaan de leiders van de drie regeringspartijen verder met onderhandelen.

Trojka

Op dit moment is de trojka, bestaande uit de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Unie, in het land om te kijken of er vorderingen worden gemaakt in de bezuinigingen en hervormingen.

Griekenland staat een derde pakket aan noodleningen te wachten, maar dan moet het wel aan de door de trojka gestelde eisen voldoen. PASOK-leider Evangelos Venizelos zei dat als Griekenland uit de eurozone vertrekt, dat dan 'zelfmoord' voor de monetaire unie betekent.

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier