LONDEN - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft donderdag bezworen alles te zullen doen wat nodig is om de eurozone overeind te houden.

Daarbij zijn verdere ingrepen door de ECB op de obligatiemarkten niet uitgesloten, stelde Draghi op een conferentie in Londen.

''Binnen ons mandaat is de ECB bereid alles te doen wat nodig is om de euro te behouden. En geloof me, dat is voldoende.''

Draghi gaf daarbij aan dat de werking van de geldmarkten door de hoge rentes op staatsleningen van zwakke eurolanden wordt verstoord en dat ingrepen op die markten binnen het mandaat van de ECB vallen.

Met die woorden rechtvaardigde de ECB eerder ook al ingrepen op de markten voor staatsleningen.

Deur open

Volgens econoom Nick Kounis van ABN Amro zette Draghi met zijn opmerkingen de deur open voor de herstart van de obligatie-aankopen door de ECB.

Dit zou een positief signaal zijn voor de financiële markten, stelde hij. Hij wees er daarnaast op dat uit verschillende eurolanden oproepen komen om ook het noodfonds EFSF obligaties op te laten kopen. ''Het antwoord op de crisis lijkt zich te richten op directe ingrepen in de obligatiemarkt'', concludeerde hij.

Tijdelijk

Kounis verwacht echter dat die ingrepen slechts tijdelijk voor opluchting zullen zorgen. De aankopen van de ECB bleven tot nu toe beperkt en de omvang van de Europese noodfondsen is onvoldoende om landen als Spanje en Italië volledig te helpen.

''Het is daarom waarschijnlijk dat de aankopen de politici slechts in staat zullen stellen om door te modderen, tenzij de financiële slagkracht wordt vergroot.''

De woorden van Draghi misten hun uitwerking op de financiële markten donderdagmiddag niet. Op Europese beurzen schoten de koersen omhoog, terwijl de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties stevig daalden.

Alles over schuldencrisis op onze special