AMSTERDAM - Bijna 190.000 kleine Griekse bedrijven lopen naar eigen zeggen de komende 12 maanden het risico om failliet te gaan.

Dat blijkt uit de sombere uitkomsten van een onderzoek onder Griekse bedrijven tot vijftig werknemers.

De verwachtingen over de levensvatbaarheid waren sinds 2009, het jaar voor het uitbreken van de Griekse crisis, nog niet zo slecht, zo blijkt uit de landelijke steekproef van het Instituut voor Kleine Bedrijven van werkgeversvereniging GSEVEE.

Banen

Bij de 190.000 bedrijven, de helft van alle kleine bedrijven in Griekenland, hebben 260.000 Grieken een baan.

Door geldgebrek zegt ruim de helft van de 1200 gepeilde bedrijven moeite te hebben met het uitbetalen van salarissen. Vier op de tien kleine bedrijven is inmiddels overgaan op werktijdverkorting terwijl een derde de lonen heeft verlaagd. Nog eens vier op de tien verwacht deze maatregelen het komende halfjaar te moeten nemen.

Huren

Het geldtekort zorgt er ook voor dat een op de drie bedrijven hun huur niet op tijd kan betalen en dat rekeningen van banken en energiebedrijven langer blijven liggen.

Een lichtpuntje is het groeiende vertrouwen in het Griekse bankwezen. Het percentage bedrijven dat het veilig achtte om deposito's te stallen bij banken klom van 22 procent in januari naar 37 procent.

De economie van Griekenland gaat dit jaar waarschijnlijk nog veel harder achteruit dan eerder werd gevreesd, zei de Griekse premier Antonis Samaras dinsdag. Samaras waarschuwde voor een krimp van de Griekse economie met ''meer dan 7 procent'' in 2012.

De werkloosheid in Griekenland is sinds de crisis gestegen naar ruim 22 procent.

Lees alles over de schuldencrisis en de situatie in Griekenland