NEW YORK - De voormalige topman van Citigroup Sanford Weill heeft woensdag opzien gebaard met opmerkingen over de Amerikaanse bankensector. Volgens hem is het tijd om grote concerns op te breken.

Weill stond als topman van Citigroup juist aan de basis van het zogeheten supermarktmodel, waarbij financiële concerns diensten aan particulieren combineren met risicovolle zakenbankactiviteiten.

Hij speelde een grote rol bij het opheffen van wetgeving die beide activiteiten in de Verenigde Staten decennialang strikt gescheiden hield.

''De wereld verandert. We leven niet meer in de wereld van 10 jaar geleden''', zei Weill tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC. Volgens hem gaan zakenbanken sterker groeien als ze niet langer de bescherming van de overheid genieten waar normale banken op terug kunnen vallen.

Overheid

Volgens Weill gaan zakenbanken bovendien sterker groeien als ze niet langer de bescherming van de overheid genieten waar normale banken op terug kunnen vallen.

Weill stond in de jaren '90 aan het hoofd van de Travelers Group, die onder meer bestond uit een verzekeraar en de zakenbank Salomon Brothers. Travelers Group nam in 1998 de bank Citicorp over, met dank aan een tijdelijke uitzondering op de wetgeving die zakenbanken en commerciële banken gescheiden hield. Mede door een stevige lobby van Weill werden die wetten in 1999 opgeheven.