BRUSSEL - De Europese Commissie in Brussel wil een einde maken aan criminele activiteiten in de bankensector.

De commissie pleitte woensdag voor de invoering van straffen die als forse afschrikking moeten dienen.

Brussel reageerde daarmee op de recente schandalen rond manipulaties van de leentarieven die banken elkaar in rekening brengen (Libor- en Euriboraffaires). De commissie spreekt over onverantwoordelijk gedrag.

Brussel wil dat alle EU-lidstaten de manipulatie van de zogenoemde benchmarks, de belangrijkste maatstaf voor het rentetarief bij handelingen tussen banken, strafbaar gaan stellen.

Gerommel met dergelijke benchmarks kan ernstige gevolgen hebben voor de integriteit van de markten, stelt de commissie over de misstanden. Het kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor consumenten en beleggers, en het kan zelfs de reële economie verstoren.

Reding

''Daarom stellen we vandaag regels voor die dit soort marktmisbruik moeten bestrijden en die in de hele EU gelden'', aldus Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie). ''Zij moeten alle mazen in de regelgeving dichten.''

Reding suggereerde sommige betrokkenen ''banksters'' te noemen, een samentrekking van bankier en gangster. Ze vergeleek ze met corrupte croupiers in een casino.

De commissaris laakte de cultuur van fraude met het geld van andere personen. Huisbezitters, kleine zaken en studenten hebben mogelijk hogere rentes moeten betalen door de activiteiten van dergelijke bankiers.