AMSTERDAM - Volgens kredietbeoordelaar Moody's zijn de vooruitzichten voor het Europees Financieel Stabiliteitsfaciliteit negatief. Ook Schiphol krijgt een negatieve 'outlook'

Maandag veranderde Moody's het vooruitzicht voor de Nederlandse, Duitse en Luxemburgse economieën ook al naar negatief.

Het EFSF heeft nu nog een provisionele AAA-rating, wat aangeeft dat Moody's vertrouwen heeft in het vermogen van het fonds om noodsteun te verlenen.

Dat vertrouwen staat na de eerdere downgrades van Europese economieën op de tocht, aldus het bedrijf in een verklaring.

Verdeelsleutels

"De rating van het EFSF is gevoelig voor veranderingen in de ratings van AAA-landen met grote EFSF-verdeelsleutels, zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland."

"Bovendien kan een verzwakking van toezeggingen door eurolanden aan het EFSF ook een negatieve invloed op de rating hebben", aldus Moody's.

De EFSF werd in 2010 opgericht om de eurocrisis te bestrijden. Volgens de huidige plannen wordt het fonds in 2013 vervangen door het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM).

Schiphol

De kredietbeoordelaar heeft ook het economisch vooruitzicht voor Schiphol verlaagd van stabiel naar negatief.

Een lagere kredietwaardigheid van Nederland heeft volgens Moody's gevolgen voor de NV Luchthaven Schiphol, een groep waaronder Amsterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport en 51 procent van Eindhoven Airport valt.

Klik op een land om de kredietbeoordeling te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van The Guardian. Download de data hier. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vijf vragen kredietbeoordelaars

Alles over de schuldencrisis in ons dossier