AMSTERDAM - Griekenland is ver verwijderd van het pad dat naar een houdbare schuld moet leiden. Er is verdere herstructurering nodig.

Dat zeggen 3 EU-officials tegen persbureau Reuters.

,Griekenland heeft de afgelopen 3 maanden niets gedaan. Dat betekent dat de situatie steeds slechter wordt en daarmee ook de schulden ten opzichte van het bruto binnenland product (bbp).'' Op deze manier zou het land alleen nog verder kunnen overleven als opnieuw een deel van zijn schulden wordt afgeschreven.

Trojka

De Trojka is sinds vandaag terug in Athene om de vorderingen van de Grieken te controleren, maar de conclusies zijn nu al bijna duidelijk, meldt Reuters. 

Het IMF heeft gedreigd af te haken voor verdere hulp. De lasten van die hulp zouden dus op de belastingbetalers in de eurozone moeten worden afgewend, maar daar is weinig politieke wil voor. Volgens de officials zijn zes landen gekeerd tegen verdere hulp aan Griekenland, ook omdat Griekenland steeds de doelstellingen niet haalt.

Overheidsdiensten

Ondertussen is duidelijk geworden dat Griekenland overheidsdiensten gaat fuseren of opheffen. Athene wil daarmee zo'n 40 miljoen euro besparen. Meer dan 5200 ambtenaren krijgen een andere baan, meldt de Griekse regering.

Vijf diensten worden opgeheven. Hun taken gaan naar ministeries. Daarnaast worden 15 organen samengevoegd tot 9.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis