AMSTERDAM - FNV Bondgenoten roept werknemers die na een periode van ziekteverzuim zijn ontslagen op zich te melden. Werknemers die ziek zijn geweest hebben vaak nog recht op uitbetaling van vakantiedagen. 

De vakbond gaat voor betrokkenen een claim indienen bij de staat.

Eerder dit jaar bepaalde een kantonrechter dat een Europese richtlijn over vakantiedagen bij ziekteverzuim niet goed in de Nederlandse wet was verwerkt. Wie na ziekte wordt ontslagen heeft volgens de Europese regels recht op uitbetaling van veertig vakantiedagen.

De richtlijn uit 2006 werd pas begin dit jaar in de Nederlandse wet verwerkt, waardoor zieke werknemers jarenlang alleen maar vakantiedagen over de laatste zes maanden van zijn ziekteperiode opbouwde.

Hoger beroep

De staat heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de kantonrechter. Daardoor blijft er volgens de vakbond nog lange tijd onduidelijkheid bestaan. Toch roept FNV Bondgenoten mensen die tussen 2006 en 2010 langer dan zes maanden ziek zijn geweest, maar die niet volledig vakantiedagen hebben opgebouwd op contact op te nemen.

Nu er nog geen definitieve rechterlijke uitspraak ligt, kan het volgens de bond nog wel jaren duren voordat de werknemers die ziek waren hun vakantiedagen krijgen uitbetaald.