AMSTERDAM - Het aantal faillissementen in de vastgoedsector is in het eerste halfjaar met 14 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt dinsdag uit openbare faillissementscijfers.

In totaal gingen in de eerste zes maanden van dit jaar 157 makelaars, vastgoedhandelaren en verhuurders op de fles.

Na het 'rampjaar' 2011 toen het aantal faillissementen met 21 procent steeg ten opzichte van 2010, zijn er nog geen tekenen van herstel, stelt kredietbedrijf Creditsafe, dat de openbare cijfers inventariseerde.

De klappen vallen vooral (39 procent meer faillissementen) bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het beheer van onroerend goed. Ook het aantal faillissementen van onroerendgoedhandelaren steeg fors, met 30 procent.

Het aantal faillissementen van organisaties die bemiddelen bij handel, huur of verhuur van onroerend goed stabiliseerde in het afgelopen halfjaar.

Verliezen

Eerder deze maand meldde ingenieursbureau Arcadis dat bedrijven, beleggers en overheden zeker 37 miljard euro aan verlies moeten nemen op bedrijfspanden.

Die waardedaling kan ook voor Nederlandse banken grote gevolgen hebben. Zij hebben voor tachtig miljard euro aan leningen uitstaan in commercieel vastgoed.

De vastgoedcrisis wordt onder meer veroorzaakt door de krimp van het aantal kantoorbanen en de toename van flexwerken; in 2012 lag het aantal kantoorbanen met 222.000 ruim 10 procent onder de top van 2007.

Onderpand

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en de AFM bleek eerder dat een kwart van alle leningen voor vastgoedprojecten minder waard is dan het onderpand.

Naar schatting 2 tot 4 van de huidige 7 miljoen vierkante meter ongebruikte kantoorruimte staat volgens de toezichthouders structureel leeg.