NEW YORK - Een jury van de rechtbank in New York heeft geoordeeld dat lifestylegoeroe Martha Stewart schuldig is aan misleiding in een voorkenniszaak. Volgens het oordeel van de twaalf juryleden heeft Stewart zich schuldig gemaakt aan belemmering van de rechtsgang en heeft ze valse verklaringen afgelegd.

De 62-jarige goeroe uit de Verenigde Staten kan hiervoor veroordeeld worden tot maximaal vijf jaar cel en een boete van .000 dollar. De rechtbank in New York zal de straf halverwege juni bekendmaken.

Aandelenfraude

Stewart reageerde verbolgen op de uitspraak en hield vol onschuldig te zijn. De voorheen succesvolle zakenvrouw hoorde vorige week dat de belangrijkste aanklacht tegen haar kwam te vervallen, omdat de rechter de bewijsvoering te zwak vond. Het betrof de aantijging van aandelenfraude.

Martha Stewart moest voor de rechtbank verschijnen vanwege een dubieuze aandelentransactie in 2001. Zij verkocht in december van dat jaar aandelen in het biotechnologiebedrijf ImClone. Kort nadat Stewart de effecten van de hand had gedaan, maakte de onderneming slecht nieuws bekend, waarop de beurskoers onderuit ging. Aangezien Stewart bevriend was met de bestuursvoorzitter van ImClone laadde zij de verdenking op zich dat ze had gehandeld met voorkennis.