ATHENE - De economie van Griekenland gaat dit jaar waarschijnlijk nog veel harder achteruit dan eerder werd gevreesd.

Dat zei de Griekse premier Antonis Samaras dinsdag. Samaras waarschuwde voor een krimp van de Griekse economie met ''meer dan 7 procent'' in 2012.

De Griekse centrale bank voorspelde onlangs een achteruitgang met 4,5 procent voor de economie die al sinds 2008 onafgebroken krimpt.

Onderzoeksmissie

Samaras deed zijn uitspraken op de eerste dag van de nieuwe onderzoeksmissie van de trojka, bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de EU in Griekenland.

Zij moeten bepalen of Griekenland in aanmerking komt voor het volgende deel van de aan het noodlijdende land toegezegde noodkredieten.

Aanzwengelen

De eerste prioriteit voor de Griekse regering is dan ook het aanzwengelen van de economie en de bestrijding van de werkloosheid, stelde Samaras. Die is inmiddels opgelopen tot bijna 24 procent van de beroepsbevolking, maar kan volgens hem binnen 4 jaar dalen tot circa 10 procent.

Volgens Samaras blijft zijn regering trouw aan de voorwaarden die zijn gekoppeld aan de noodleningen van de EU en het IMF. Speculaties over een vertrek van Griekenland uit de eurozone noemde hij onverantwoord.

Vertrek

"Ze ondermijnen de inspanningen van Griekenland. Wij doen wat we kunnen om het land weer op het juiste spoor te krijgen en zij doen wat ze kunnen om ons te laten falen", zei de onlangs aangetreden premier over mensen die zinspelen op een Grieks exit.

Lees alles over de schuldencrisis en de situatie in Griekenland