EINDHOVEN - De Duitse supermarktketen Aldi mag de 49-jarige chauffeur W. van den Broek niet ontslaan. Dat oordeelde de kantonrechter vrijdag in Eindhoven.

Aldi ontsloeg Van den Broek op staande voet, nadat hij zich tegenover Radio 1 kritisch had uitgelaten over de arbeidsverhoudingen bij de supermarktketen. Eind januari werd de chauffeur, die ook voorzitter is van de Aldi-belangengroep, gebeld door het Radio 1 Journaal met de vraag of hij commentaar wilde geven op een kritische documentaire over Aldi.

Erger

Van den Broek gaf in het interview aan dat het met de werkverhoudingen nog erger was gesteld dan uit de tv-uitzending bleek. Daarop werd de chauffeur, die al 23 jaar in dienst is bij de supermarktketen, door Aldi de laan uitgestuurd.

De rechter vond de door Van den Broek geuite kritiek geen reden om het arbeidscontract tussen de Eindhovense vrachtwagenchauffeur en Aldi te ontbinden. Daarnaast bleek tijdens de zitting dat Aldi daags voor het bewuste interview al was begonnen een dossier op te bouwen over de kritische werknemer. Dat gebeurde naar aanleiding van een krantenartikel over een vergadering van de Aldi-belangengroep.

Relatie

Volgens de kantonrechter is er een ,,hele duidelijk relatie'' tussen het ontslag van de chauffeur en zijn werk als voorzitter van de belangengroep van Aldi-medewerkers. Van den Broek hoopt maandag weer aan het werk te kunnen bij Aldi. Het supermarktconcern wilde niet reageren op de uitspraak.

FNV Bondgenoten is blij met de uitspraak van de rechter. De vakbond voegde zich eerder deze week als belanghebbende partij in de rechtzaak, aan de zijde van de chauffeur. Het was de eerste keer dat de vakbond zich mengde in een individuele ontslagprocedure.

Niet normaal

"Binnen Aldi is geen sprake van normale arbeidsverhoudingen", aldus FNV-bestuurder M. Sigmond. "Voor de bond is het bijna onmogelijk problemen aan te kaarten, omdat Aldi weigert met FNV Bondgenoten te praten over oplossingen." Dat bleek tijdens de zitting eens te meer, toen Aldi niet inging op een uitnodiging van de FNV om rond de tafel te gaan zitten.

De vakbond CNV reageerde eveneens verheugd op de rechterlijke uitspraak. Bestuurder K. Baelemans van de CNV Dienstenbond: "Van den Broek heeft niet voor niks zijn nek uitgestoken."

CAO

In februari won de CNV een rechtszaak tegen Aldi. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde toen dat het supermarktbedrijf de arbeidstijdenwet en de CAO moet naleven. Aldi verlengde eerder de werkweek van filiaalhouders structureel van 40 naar 45 uur per week.