BERLIJN - Duitsland zal zijn rol als ''anker van de stabiliteit in de eurozone'' blijven uitvoeren. Berlijn reageerde daarmee op de waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's.

Die firma waarschuwde maandagavond laat dat de economische vooruitzichten voor Duitsland, maar ook voor Nederland en Luxemburg, negatief zijn. Voorheen was dit nog stabiel.

De verandering naar een negatieve 'outlook' betekent dat er een aanzienlijke kans is dat op termijn de rating wordt verlaagd.

Overwinnen

''Duitsland zal er alles aan doen om samen met partners de Europese schuldencrisis zo snel mogelijk te overwinnen. De situatie van Duitsland zelf, financieel en economisch, is solide'', stelde het ministerie in een verklaring. Het gaf aan kennis te hebben genomen van de verklaring van de kredietbeoordelaar en merkte op dat ''de genoemde risico's voor de eurozone niet nieuw zijn''.

Het Nederlandse ministerie van Financiën reageert nooit op dit soort nieuws en wilde dat ook dinsdagochtend niet doen.

Sterke basis

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker benadrukte dat de Duitse, Nederlandse en Luxemburgse economieën een zeer sterke basis hebben. ''Tegen die achtergrond onderstrepen wij onze vastberadenheid om de stabiliteit van de eurozone als geheel te garanderen'', stelde Juncker.

De premier van het groothertogdom is ook voorzitter van de eurogroep, het samenwerkingsverband van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier