LONDEN - De economische vooruitzichten voor Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn negatief.

Deze prognose maakte kredietbeoordelaar Moody's maandagavond bekend. De drie landen hebben nu nog de best mogelijke beoordeling, Aaa.

Moody's noemde de vooruitzichten voor de drie eurolanden voorheen stabiel. De verandering naar een negatieve 'outlook' betekent dat er een aanzienlijke kans is dat op termijn de rating wordt verlaagd.

De reden voor het negatieve vooruitzicht is volgens Moody's de onzekerheid over de verdere ontwikkeling van de eurocrisis. Moody's waarschuwde daarbij onder meer voor de ernstige gevolgen van een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Maar ook als dat scenario wordt vermeden, moeten Duitsland en Nederland volgens de kredietbeoordelaar zeer waarschijnlijk grote bedragen reserveren voor steun aan andere eurolanden om te voorkomen dat de eurozone uit elkaar valt.

Problemen

Ook in Nederland zelf ziet Moody's problemen, zoals de slechte groeivooruitzichten, de hoge schuldenlast van de huishoudens en de dalende huizenprijzen. De rating van Nederland wordt volgens Moody's verlaagd als de vooruitzichten voor de economische groei in de komende jaren significant afnemen of als een van de lidstaten uit de eurozone stapt.

Als Nederland zijn huidige status van veilige haven op de financiële markten verliest en aanzienlijk hogere rentes op zijn staatsleningen moet gaan betalen, verliest het eveneens de Aaa-status.

Bij Duitsland waarschuwde Moody's specifiek voor de kwetsbare positie van de bankensector bij een verdere escalatie van de schuldencrisis. Duitse banken hebben grote belangen in de probleemlanden van de eurozone, met name in Spanje en Italië. Veel Duitse banken hebben maar een beperkte capaciteit om verliezen op te vangen, aldus de kredietbeoordelaar.

Klik op een land om de kredietbeoordeling te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van The Guardian. Download de data hier. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vijf vragen kredietbeoordelaars

Alles over de schuldencrisis in ons dossier