
Spaanse rente naar recordniveau
De rente steeg tot 7,55 procent. Economen beschouwen een rente van meer dan 7 procent als onhoudbaar.
Zondag werd gemeld dat een tweede Spaanse regio om steun heeft gevraagd bij de overheid. Investeerders twijfelen of het Spanje wel gaat lukken om de kwetsbare Spaanse bankensector en de regio's overeind te houden en vrezen dat Spanje bij Europa om hulp zal moeten aankloppen.
Krimp
De Spaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat maakte de Spaanse centrale bank maandag bekend op basis van voorlopige schattingen.
In het eerste kwartaal was nog een economische teruggang te zien van 0,3 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis was in het tweede kwartaal sprake van een economische krimp van 1 procent, tegen 0,4 procent in de voorgaande periode.
Volgens de centrale bank had de Spaanse economie meer last van een sterkere krimp van de binnenlandse vraag. Die nam met 1,2 procent af, tegen een teruggang van 0,5 procent in het eerste kwartaal.
Spaanse rente
Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.Beweeg met de cursor over de lijn om het exacte rentepercentage te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Steunprogramma
In een reactie op het nieuws stelt de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos dat de Spaanse economie niet volledig gered hoeft te worden via een internationaal steunprogramma.
De ministers van Financiën van de 17 eurolanden bekrachtigden afgelopen vrijdag hun reddingsplan voor de noodlijdende Spaanse banken. Zij verbinden strenge voorwaarden aan de hulp, die kan oplopen tot 100 miljard euro.
De Guindos werd door journalisten maandag gevraagd of hij de mogelijkheid uitsluit dat Spanje nog meer geld nodig heeft. Hij antwoordde daarop: ''Natuurlijk''.
Italië
De onrust rond Spanje zorgde ook voor hogere rentekosten voor Italië. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties klom tot 6,4 procent.
De zorgen over Spanje oefenden grote druk uit op de aandelenbeurzen in Zuid-Europa. De beurs in Madrid zakte 2,7 procent en de aandelenmarkt in Milaan ging 2,5 procent omlaag.