AMSTERDAM – De rijke elite zou wereldwijd tussen de 21 en 32 biljoen dollar verborgen houden voor de fiscus.

Overheden lopen daardoor inkomsten mis. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Tax Justice Group, een groep activisten en onderzoekers. De gegevens zijn zondag exclusief verstrekt aan The Observer.

Het gaat in de studie om financiële activa, waarbij niet-financiële activa zoals vastgoed en goud niet worden meegerekend.

James Henry, voormalig hoofdeconoom bij consultancybureau McKinsey, voerde de studie uit op basis van gegevens van het IMF, de Verenigde Naties, de Wereldbank en centrale banken.

Mislopen

Het totale vermogen dat op rekeningen in belastingparadijzen zoals Zwitserland, Luxemburg, Hong Kong en de Kaaimaneilanden staat, bedraagt tussen de 21.000 en 32.000 miljard dollar (omgerekend 26 biljoen of 26.000 miljard euro).

Daardoor zouden overheden van over de hele wereld meer dan 200 miljard dollar aan belastinginkomsten mislopen. Bovendien laat het onderzoek zien dat de ongelijkheid in rijkdom en inkomen alleen maar groter is geworden, aldus de Tax Justice Group.

Enkele belastingexperts reageerden zondag in The Wall Street Journal enigszins sceptisch op de onderzoeksresultaten.

GroenLinks

GroenLinks zegt in een reactie op het onderzoek te willen dat Nederland maatregelen treft tegen het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen.

"Dit is buitengewoon onrechtvaardig", vindt GroenLinks -Kamerlid Jesse Klaver. "Terwijl iedereen de pijn voelt van de bezuinigingen die overheden moeten nemen, blijkt dat een superrijke elite voor ongelofelijk hoge bedragen de belasting ontduikt. Juist de sterkste schouders dragen zo geen enkele last van de economische crisis."

Klaver wil dat staatssecretaris van Financiën Frans Wekers (VVD) 'stevige maatregelen' neemt. "Hij kan beginnen bij de aanpak van de oneerlijke belastingvoordelen die Nederland biedt aan brievenbusfirma's die hier geen werknemers hebben en alleen op papier in Nederland gevestigd zijn."