AMSTERDAM - "Ik heb niks onder het tapijt geschoven. We hebben geen nieuwe aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid bij de bouwfraude voorafgaand aan 2002. Niet de geringste zweem. We hebben de NMa wel gezegd dat we niet kunnen uitsluiten dat daarover nieuwe gegevens naar buiten komen."

Bestuursvoorzitter R. Kottman van Ballast Nedam beet vrijdag het spits af. Zijn concern presenteerde als eerste van de vier grote bouwers, VolkerWessels, Heijmans en Bam, de jaarcijfers. En de persconferenties die daarbij horen gaan niet alleen over mooie resultaten en moeilijke ingrepen.

Net

Hoog op de agenda staan de bouwfraude en het rond de bedrijven sluitende net: vóór 1 mei alles op tafel bij de Nederlandse Mededingsautoriteit, anders kan uitsluiting van deelname aan overheidsopdrachten volgen. Als je niet meewerkt merk je dat in je omzet.

Kottman houdt vol niet te hebben geweten van verboden afspraken voordat Zembla er in november 2001 mee naar buiten kwam. Tweede-Kamerlid Vos (GroenLinks) meent in de alom opduikende schaduwboekhoudingen bewijzen te zien dat de bedrijfstop wel degelijk wist van illegale prijsafspraken.

Geen historicus

"Misschien hebben de topmensen er indertijd, in de jaren '80 van geweten. Maar toen werkte ik niet in de bouw en ik ben geen historicus", aldus Kottman. Hij irriteert zich aan het gemak van allerlei beschuldigingen.

Hij sluit niet uit dat die kennis wel aanwezig was bij divisiedirecteuren. "Je kunt je voorstellen dat de top hen de opdracht gaf: haal meer orders binnen, linksom of rechtsom. Hoe je het doet zoek je maar uit."

Verleden tijd

Wat betreft Kottman zijn "praktijken" rond prijsafspraken en marktverdeling definitief verleden tijd. "Dat is na de Zembla-uitzending van november 2001 duidelijk meegedeeld. Die informatie kwam voor de meeste werknemers onverwacht. Ze hadden er niets mee te maken en wisten er ook niets van. Ook niet in het verleden."

Sinds 2002 is er een cultuuromslag, stelde Kottman. Hij hield de afgelopen jaren geregeld ontbijtsessies "door het bedrijf heen". "Ik wil er zeker van zijn dat Ballast Nedam zich aan de regels houdt."

Geen pardon

Het bedrijf kent geen pardon voor werknemers die zich niet aan de nieuwe lijn houden. Kottman heeft tot nu in dit verband geen werknemer hoeven ontslaan. "Het was iedereen duidelijk: over en uit. We willen een snelle streep onder de barre tijden. Branchebreed is de NMa medewerking beloofd. De NMa mag alles weten. Ook wat medewerkers nog in hun hoofd aan kennis hebben."