UTRECHT - Verzekeraars mogen vermoedens van zwartwerk niet langer melden bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van Toezicht Verzekeringen over een klacht tegen verzekeringsmaatschappij AXA. Dat heeft de verzekeraar vrijdag gezegd.

Zwartwerkers die een ongeluk krijgen door de schuld van de werkgever hebben recht op een schadevergoeding. Volgens AXA wil de Raad van Toezicht Verzekeringen voorkomen dat verzekeraars zwartwerkers onder druk zetten. Verzekeringsmaatschappijen zouden dat doen door ontduiking van belasting en sociale premies te melden bij bijvoorbeeld de FIOD, het Openbaar Ministerie of bij de Belastingdienst.

Verantwoordelijkheid

Axa is niet blij met het oordeel van het tuchtcollege. "De uitspraak van de raad verbaast ons. Het gaat ons er niet om klanten onder druk te zetten. Wij vinden het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om zwartwerk te melden," zegt een woordvoerder.

Bestuderen

De verzekeraar bestudeert op dit moment de uitspraak. "We gaan kijken of we met de argumenten van de raad kunnen leven." Koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars zegt zich echter neer te leggen bij het oordeel.

Bij de Raad van Toezicht Verzekeringen was vrijdagmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.