AMSTERDAM - Een dagje uit naar de dierentuin of attractiepark is de afgelopen tien jaar flink duurder geworden.

Een kaartje voor dierentuin, museum en pretpark werd de afgelopen 10 jaar 50 procent duurder terwijl de totale inflatie in die periode 19 procent was, zo meldt het economisch bureau van ING dinsdag op basis van de eigen 'dagje-weg-index'.

In die index zit de prijsontwikkeling van de entreekosten voor dierentuin, museum, attractiepark, bioscoop, concerten en theater en de prijzen van een etentje in een restaurant of een bezoekje aan een fastfoodketen.

Uitstapjes met een hapje eten buiten de deur zijn 33 procent duurder geworden. De prijs voor eten bij een fastfood- of afhaalrestaurant (28 procent) en restaurants (26 procent) stegen ook.

Ten opzichte van vorig jaar lieten uitjes een prijsstijging van 2,9 procent zien. Ook die prijsstijging is boven de inflatie van 2,1 procent.

Btw-tarief

ING noemt de btw op concert- en theaterkaartjes als één van de belangrijkste bijdrage aan de prijsstijging van afgelopen jaar. De gemiddelde prijs van de concert- en theaterkaartjes ging omhoog met 11 procent nadat de btw per 1 juli 2011 van 6 naar 19 procent ging. Inmiddels is deze maatregel teruggedraaid.

Gemiddeld geeft een Nederlands gezin zo'n 250 euro per jaar uit aan dit soort uitjes.