AMSTERDAM - De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zullen vrijdag 20 juli in een telefonisch overleg een besluit treffen over de toegezegde noodhulp aan de Spaanse banken.

Dit heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep van de ministers van Financiën, dinsdag laten weten.

Tijdens het overleg zal het reddingsplan voor de noodlijdende Spaanse banken waarschijnljik worden bekrachtigd. 

De eurogroep besloot vorige week strenge voorwaarden te verbinden aan de hulp, die kan oplopen tot 100 miljard euro. Spanje kan nog deze maand rekenen op de eerste 30 miljard.

De hulp is vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer goedgekeurd door een meerderheid van de politieke partijen.

ECB

Van de Europese Centrale Bank (ECB) hoeft Spanje op korte termijn waarschijnlijk geen hulp te verwachten, zij zal niet in actie komen om de rentes op Spaanse staatsobligaties te drukken. Dat stelde de nieuwe Spaanse centralebankpresident Luis Maria Linde dinsdag.

''Zover ik weet worden er geen nieuwe aankopen van obligaties voorzien in de komende weken'', stelde Linde. ''Ik denk dat het op dit moment niet strikt noodzakelijk is. In de toekomst kan het harder nodig zijn.''

Opkopen

De ECB heeft de afgelopen 2 jaar in verschillende fases obligaties van zwakkere eurolanden gekocht, in een poging een al te sterke stijging van de rente op die schuldpapieren te voorkomen. De afgelopen maanden ligt het programma echter stil.

De rente op Spaanse obligaties staat door alle onrust op de financiële markten al maanden op een onhoudbaar hoog niveau, rond de 7 procent.

Bankia

Linde volgde in juni Miguel Angel Fernandez Ordonez op, die zijn functie vroegtijdig neerlegde nadat bankconcern Bankia door de Spaanse overheid moest worden gered. Volgens Linde was het toezicht van de centrale bank op die regionale bank ineffectief.

''We moeten erkennen dat het macrotoezicht van de centrale bank niet succesvol is geweest'', zei Linde tegen een commissie van het Spaanse parlement. ''Er is onvoldoende en inadequaat opgetreden. Nu moeten we het vertrouwen herstellen, zodat we onze problemen kunnen oplossen.'' 

Emigreren

De negatieve berichten over de Spaanse economie heeft een negatieve werking op de migratie. Steeds meer Spanjaarden besluiten hun land te verlaten en zoeken hun heil in het buitenland.

In de eerste helft van dit jaar emigreerden meer dan 40.000 mensen, ruim twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Daar tegenover trekt het Iberisch schiereiland steeds minder immigranten vanwegen financiële malaise.

Dat blijkt uit cijfers die de Spaanse statistische dienst INE dinsdag publiceerde. De Spanjaarden verhuizen vooral naar Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking in Spanje is werkloos.

Alles over de schuldencrisis