AMSTERDAM - Door de crisis moeten bedrijven, beleggers en overheden zeker 37 miljard euro aan verlies nemen op bedrijfspanden.

Dat blijkt uit een berekening van Nederlands grootste ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, schrijft Trouw dinsdag.

De waardedaling kan voor Nederlandse banken grote gevolgen hebben. Zij hebben voor tachtig miljard euro aan leningen uitstaan in commercieel vastgoed.

Als een bedrijf de hypotheek niet kan betalen, dient het gebouw als onderpand. Dat onderpand is dus flink in waarde gedaald en daardoor kunnen de banken met een gat blijven zitten.

De kantoren, winkels, scholen en zorginstellingen die Arcadis onder de loep nam zijn samen bijna 254 miljard euro waard. ABN AMRO schatte vorige week dat dit vastgoed over een jaar met tien procent in waarde is gedaald.

Pessimistisch

Arcadis is pessimistischer. Het bureau wijst er in de krant op dat de bank er geen rekening mee heeft gehouden dat veel pandeigenaren een lagere WOZ-waarde aanvragen. Bij een lagere WOZ-waarde hoeft minder belasting te worden betaald. Vaak wordt een aanvraag voor een lagere waarde goedgekeurd.

De WOZ-waarde zou vaak te hoog zijn ingeschat omdat uit is gegaan van een oneindige levensduur van het pand. Als van de lagere WOZ-prijzen wordt uitgegaan, komt het totale verlies aan vastgoedwaarde volgens Arcadis uit op ruim 46 miljard euro.