AMSTERDAM - De Nederlandse staat heeft maandag 2,38 miljard euro opgehaald met kortlopende leningen.

De rente over die leningen lag een fractie lager dan 0 procent, wat betekent dat investeerders geld toeleggen op de lening.

De Staat veilde leningen met looptijden van 3,5 en 6,5 maand. De gemiddelde rente kwam uit op respectievelijk min 0,04 en min 0,03 procent.

''Investeerders betalen parkeergeld om hun geld op een veilige plek te laten staan'', concludeerde obligatiespecialist Richard McGuire van Rabobank in Londen.

Hij weet die ontwikkeling onder meer aan de zorgen over de reddingsplannen voor zwakke Spaanse banken en over de verzwakking van de internationale economie.

Ook de renteverlagingen die de Europese Centrale Bank (ECB) eerder deze maand doorvoerde, spelen een rol. Doordat de depositorente werd teruggebracht naar 0 procent, zoeken investeerders andere plaatsen om hun geld te stallen, aldus McGuire.

December

Nederland sleet in december en aan het begin van deze maand ook al 3 maandsleningen tegen een negatieve rente. Vorige week daalde de rente op 2 jaarsobligaties daarnaast op de markt voor bestaande obligaties voor het eerst in de historie tot minder dan 0 procent.

Maandagmiddag stond het rendement op die leningen op min 0,02 procent. De rente op vergelijkbare Duitse leningen stond op min 0,05 procent.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier