DEN HAAG - Het speciale Westland Interventieteam (WIT) treft in de glastuinbouw in de regio Rotterdam en Den Haag steeds minder illegale werknemers aan.

Vorig jaar werden bij 14 procent van de controles in de kassen illegale, vaak Bulgaarse, arbeidskrachten aangetroffen. In 2010 stuitte de inspecteurs bij 18 procent van de controles op illegale praktijken en in 2006 ging het nog om 36 procent.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het WIT, waarin onder meer de Inspectie SZW, Belastingdienst, uitkeringsinstituut UWV, politie en gemeenten samenwerken.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is tevreden over ''de slag die het WIT aan frauderende tuinders en uitzendbureaus heeft toegebracht, toch is blijvende aandacht noodzakelijk''. In de Westlandse kassen is de aangetroffen illegale arbeid met 14 procent nog ongeveer het dubbele van het landelijk gemiddelde.

Vermoedens

Het WIT controleerde in 2010 en 2011 gericht bij ongeveer 650 Zuid-Hollandse bedrijven, waar al vermoedens van fraude waren. Vorig jaar kregen 38 tuinders en 17 uitzendbureaus een boete wegens illegale arbeid. Ruim acht op de tien illegale werknemers kwamen uit Bulgarije, terwijl hun aandeel in 2010 nog 43 procent was.

De fiscus heeft 18 onderzoeken naar belastingontduiking gedaan, waarbij voor ruim 600.000 euro is nagevorderd en er zijn nog zaken in behandeling. Ook kwam er uitkeringsfraude aan het licht. Het UWV heeft over 2010 en 2011 meer dan 200.000 euro aan boetes en terugvorderingen uitgeschreven, omdat bijvoorbeeld stiekem naast de uitkering werd gewerkt.

Verhuren

Verder bleek uit onderzoek van het WIT dat vooral tuinbouwbedrijven die kassen huren in de fout gaan. Inspecteurs constateerden daar relatief vaak misstanden, zoals onderbetaling en inzet van illegale arbeiders. Verhuurders worden nu ook gewaarschuwd alerter te zijn.

Het WIT is nu ongeveer 10 jaar actief. Kamp hoopt dat door een hardere aanpak van illegale praktijken met onder meer hogere boetes duidelijker wordt dat fraude niet loont en dat bonafide ondernemers minder last krijgen van deze oneerlijke concurrentie.