AMSTERDAM – De Britse bank Barclays heeft in een paginagrote advertentie in verscheidene kranten "oprechte excuses" aangeboden voor het renteschandaal.

De publieke spijtbetuiging van Barclays is gepubliceerd in de Financial Times, Times of London en de Guardian.

Het bericht is ondertekend door vertrekkend president-commissaris Marcus Agius. Hij zegt onder andere dat de bank "oprecht spijt heeft van wat er is gebeurd en van het in de steek laten van de klanten".

Agius bedankt de klanten in de advertentie voor het in de bank gestelde vertrouwen. "Het is onze verantwoordelijkheid het recht te verdienen om dat te behouden."

Fraude

Het vertrek van Agius werd zo’n twee weken geleden aangekondigd. Na druk van buitenaf diende ook bestuursvoorzitter Bob Diamond zijn ontslag in.

De bank ligt zwaar onder vuur door een onderzoek naar fraude met de zogeheten Libor-rente. Die rente geldt als maatstaf voor vele andere rentetarieven die in de wereldwijde financiële sector worden gebruikt.

Boete

Barclays kreeg eind juni een boete van 453 miljoen dollar opgelegd door Britse en Amerikaanse toezichthouders, omdat handelaren van de bank hebben geprobeerd de vaststelling van de Libor-rente te manipuleren.

De zaak rond Barclays heeft het onderzoek naar de betrokkenheid van andere banken versneld. Er zouden wereldwijd nog 10 tot 14 andere banken betrokken zijn bij het Libor-schandaal.