
Honderden ontslagen door wietpas
Dat zegt voorzitter Jo Smeets van de Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN) zaterdag.
Het gaat om minimaal 600 personeelsledem. Alleen al in Maastricht zijn volgens de stichting 450 werknemers de laan uitgestuurd. Ook de middenstand lijdt onder het wegblijven van de buitenlandse drugstoeristen, zegt Smeets.
''Horeca, maar ook bijvoorbeeld kledingwinkels en andere zaken dreigen over de kop te gaan. Vergeten wordt dat veel wietkopers uit binnen- en buitenland koopkrachtige mensen waren, die echt niet alleen voor de wiet kwamen.''
Verder vreest hij dat er ook in Tilburg en Eindhoven tientallen arbeidsplaatsen komen te vervallen. De ontslagen medewerkers zijn volgens Smeets gedoemd om langdurig werkloos te blijven, want een arbeidsverleden in een coffeeshop staat slecht op een sollicitatie.
Drugstoerisme
De wietpas werd op 1 mei van dit jaar ingevoerd in de zuidelijke provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Met de komst van de pas krijgen alleen geregistreerde Nederlanders toegang tot coffeeshops. De wietpas moet drugstoerisme uit België en Duitsland tegengaan.
De voorzitter vreest voor verdere massaontslagen als de wietpas ook in de rest van Nederland wordt ingevoerd. Hij stelt dat er voor 1 mei in de Nederlandse coffeeshops 4500 mensen werkzaam waren.
Smeets noemt de gang van zaken "te triest voor woorden" en vindt dat de politiek zich diep moet schamen.
Realistisch
Een bestuurslid van de Vereniging voor de Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) noemt de cijfers in het NRC Handelsblad van zaterdag "realistisch". Volgens hem zijn coffeeshops in de grensstreek gemiddeld 80 procent van hun klanten kwijt, die uit het buitenland afkomstig zijn.