FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zich donderdag niets aangetrokken van de oproep van Duitsland en Frankrijk om de rente te verlagen. Het ECB-bestuur besloot tijdens zijn tweewekelijkse vergadering het belangrijkste rentetarief in de eurozone, de herfinancieringsrente, op 2 procent te houden.

Analisten hadden ook geen rekening gehouden met een wijziging van het rentebeleid. Bestuursleden van de ECB hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk laten weten tevreden te zijn over het huidige renteniveau. De regeringen in Duitsland en Frankrijk willen een lagere rente om de klappen van de dure euro op te vangen.

Wegkwijnend vertrouwen

De ECB hanteert al sinds juni dezelfde rentetarieven. In de periode erna is de euro sterk in koers gestegen, vooral als gevolg van een wegkwijnend vertrouwen in de dollar. Het Europese bedrijfsleven heeft daar veel last van, hetgeen voor de Duitse bondskanselier Schröder en de Franse premier Raffarin vorige week aanleiding was om zich te bemoeien met het rentebeleid van de ECB.

De centrale bank heeft zich in het verleden weinig aangetrokken van politieke inmenging met het rentebeleid. De instelling uit Frankfurt opereert onafhankelijk. Voormalig ECB-president Wim Duisenberg heeft zelfs wel eens aangegeven dat zijn bestuur bij luide verzoeken vanuit de politiek eerder geneigd was deze naast zich neer te leggen.

Verklaring

De eurokoers bleef stabiel na de bekendmaking van het rentebesluit op 1,2150 dollar. In de aanloop naar de ECB-vergadering was de munteenheid de afgelopen dagen nog sterk in waarde gedaald. De valutamarkten richten zich nu vooral op de verklaring die ECB-president Jean-Claude Trichet later gaat afleggen.

Ook de Britse centrale bank hield donderdag haar rentetarieven ongewijzigd. De belangrijkste Britse rente staat op 4 procent.