DEN HAAG - De tarieven voor parkeren op straat blijven stijgen. In het centrum van de 30 grote steden zijn de parkeerplaatsen in de afgelopen vier jaar gemiddeld 15 procent duurder geworden.

Alleen in Rotterdam zijn de duurste plaatsen goedkoper geworden. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond.

In Amsterdam zijn automobilisten met een uurtarief van 5 euro het duurste uit, een stijging van 4 procent.

Daarna volgen Utrecht, met een uurtarief van 4,26 euro (toename van 8 procent), en Hilversum, waar het tarief met 21 procent steeg tot 3,40 euro.

In Rotterdam daalden de parkeerkosten met 10 procent naar 3 euro per uur. De grootste stijger is Hengelo, waar het tarief 36 procent omhoogging tot 1,90 euro.

Ergeren

Volgens de Consumentenbond ergeren mensen zich behalve aan de hoge parkeertarieven vooral aan het afrekenen per uur en krappe parkeerplaatsen.

De PvdA-Kamerlid Atje Kuiken liet in een reactie weten nog dit jaar een initiatiefwet in te dienen die ervoor moet zorgen dat automobilisten niet te veel betalen voor parkeren.

De partij wil wettelijk vastleggen dat automobilisten per minuut mogen afrekenen, met een starttarief van maximaal vijf minuten. ''Het slaat nergens op dat als je 31 minuten geparkeerd staat, je voor een vol uur moet betalen'', aldus Kuiken.

Detailhandel

Detailhandel Nederland steunt het voorstel van de PvdA. ''De tarieven stijgen sinds het begin van de crisis veel harder dan de inflatie. Gemeenten komen geld tekort en commerciële parkeergarage-exploitanten verdienen goed aan parkeren."

"Consumenten en daardoor ook winkeliers hebben daar last van. Parkeertarieven moeten worden gebruikt om de bereikbaarheid van onze binnensteden te verbeteren en niet om gaten in begrotingen van gemeenten te dichten'', aldus Detailhandel Nederland.

Volgens de organisatie zijn de tarieven in parkeergarages sinds de crisis met gemiddeld circa 17 procent gestegen (jaren 2009-2012). De inflatie in die periode was 5,2 procent.

De PVV stelt voor een landelijk maximumtarief van 1 euro per uur in te stellen. Kamerlid Andre Elissen stelt daarover Kamervragen.