NIEUWEGEIN - De woningmarkt is in het tweede kwartaal iets in beweging gekomen volgens de makelaars.

Voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zei donderdag dat door onzekerheid over de overdrachtsbelasting aankopen van woningen naar voren zijn gehaald.

''Maar ook zien we een nieuw realisme in de markt. Mensen zetten hun huis scherper te koop, waardoor de markt in beweging komt'', aldus Hukker.

Stijging

Volgens de NVM zijn in het tweede kwartaal 20,2 procent meer woningen verkocht dan in de voorgaande 3 maanden.

Een stijging in het tweede kwartaal is normaal, namelijk gemiddeld ruim 12,5 procent. 

Tegelijkertijd daalde de gemiddelde verkoopprijs van huizen met 0,7 procent. Gemiddeld werd een woning voor 215.000 euro verkocht.

Duur

De verkooptijd van de gemiddelde woning loopt wel op: deze bedraagt nu 166 dagen, bijna een maand langer dan vorig jaar.

Uit een analyse van de NVM blijkt wel dat er steeds meer woningen verkocht zijn die al langere tijd te koop stonden: een op de vijf verkopen betreft een woning die langer dan een jaar in aanbod heeft gestaan.

Wel is in de meeste gevallen de  vraagprijs van de woning gedaald: verkopers moeten gemiddeld 6,1 procent toegeven op de vraagprijs.

Moeizaam

Een maand geleden meldde het Kadaster al dat de verkoop van woningen iets in de lift zat. De NVM is blij met de opleving, maar Hukker waarschuwt dat het nog altijd moeizaam gaat op de woningmarkt.

''Dit kwartaal was een klein lichtpuntje, zo een die extra opvalt als het buiten heel donker is. We hebben geen indicatie voor een structureel herstel. Veruit de meeste seinen staan op rood. ''

NVM pleit daarom voor een structurele verlaging en liefst afschaffing van de overdrachstbelasting.