CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Free Record Shop (FRS) begint vanaf maandag met de verkoop van veelgevraagde boeken, waaronder het recentste exemplaar van John Grisham. De muziekwinkelketen wil op termijn 10 procent omzet uit de boekenverkoop halen, zo zei verkoop- en marketingmanager Roland van Geest donderdag. Tot dusver verkoopt de onderneming alleen nog boeken over muziek en muzikanten.

Die inkomsten komen bovenop de verkoop van muziek (40 procent van de omzet), films, video en dvd (40 procent) en computerspelletjes (15 procent). In de vijftig grootste vestigingen krijgen boeken net zoveel ruimte als de games. "Dat is toch zo'n vier meter wand en de nodige presentatieruimte in de winkel zelf", lichtte Van Geest toe. Hij wilde niet zeggen hoeveel geld is gemoeid met de herinrichting van de filialen.

In de overige filialen blijft het boekenaanbod vooralsnog beperkt tot "een boekentop met circa vijftien literatuurboeken en allerlei aanbiedingen". Alle boeken zijn ook te koop via de internetwinkel van FRS.

Beschermende regels

In 2005 wil FRS in alle 150 winkels een uitgebreid boekenassortiment hebben. De onderneming verzet zich al jaren tegen "beschermende regels" binnen de boekenmarkt. "In 2005 komt de status van erkende boekhandel te vervallen en we hopen dat ook de vaste boekenprijs wordt afgeschaft", zei Van Geest. Tot die tijd mogen alleen boeken met een verkoopprijs tot 20 euro over de toonbank gaan.

Free Record Shop begint op 8 maart met een grote reclamecampagne om boekenlezend Nederland de weg naar de winkels te wijzen. Het bedrijf heeft dit tijdstip gekozen met het oog op de landelijke Boekenweek, die van 10 tot en met 20 maart plaatsvindt.

Op de korte termijn verwacht Free Record Shop vooral zijn eigen klanten te plezieren met de uitbreiding van het boekenaanbod. "Driekwart van onze klanten valt in de leeftijd 18 tot 40 jaar. We verwachten veel boeken te verkopen aan hen", zei Van Geest.